Spreed is een snellees-balk van de nieuwste generatie. Het is te gebruiken als plugin in Chrome. Met de toetsen <alt><v> wordt geselecteerde tekst in een snellees scherm getoond.


Met enig oefenen is, bij twee woorden en 500 wisselingen per minuut, een tekst met 1000 woorden per minuut nog begripvol te volgen. Dat is circa 5x zo snel als een vlot leestempo. Zaken als herhaallezen (regressie) en subvocalisatie worden zo effectief omzeild en boven spreeksnelheid getild. Verder wordt voorkomen dat de ogen moeten focussen na elke sprong in een tekst. Het gebruik van een helder lettertype op een rustige (donkere) ondergrond helpt de ogen om de informatie snel te registreren in de juiste tekstvolgorde. In tegenstelling tot technieken als 'diagonaal lezen' (scannen) van een tekst of 'vingerpad lezen' (overslaan van tekstranden) wordt de tekst volledig doorgenomen.

Door het hoge tempo wordt 'afdwalen van de tekst' direct opgemerkt. Het gebruik van een snellees app als Spreed, Outread of Readsy blijkt al na korte tijd ook bij het gewone lezen tot een opmerkelijke versnelling (meer dan een verdubbeling?) te leiden.  

Spreed maakt het mogelijk om goed af te stellen op het leesniveau van de gebruiker en het gewenste opname niveau van de tekst. De hier getoonde versie is gratis. 
In het hier getoonde scherm worden 1400 woorden per minuut getoond. Voor een verhalende tekst is dat na circa 10 keer 20 minuten oefenen met Spreed nog net te doen voor enig begrip van een simpele verhaallijn. 

Met gebruik van de pauzetoets blijft analyserend lezen mogelijk. Teruglezen kan met slepen in de voortgangsbalk. Het plaatsen van markeringspunten bij een begripvol te lezen alinea -voor later in detail doornemen- zou een mooie toevoeging zijn. Voor Spreed is een meer geavanceerde versie leverbaar. Het abonnement biedt ook andere technieken en trainingssessies voor 5 dollar per maand. De hier getoonde versie is gratis. Speed reading extension - SwiftRead