Deze digitale nieuwsbrief bestaat uit een doorlopend aantal artikelen. Voor oude artikelen kunt u in de onderbalk terecht.
Naast vakartikelen vindt u ook algemene informatie zowel binnen- als buiten het vakgebied. 

Wilt u een regelmatige melding bij het verschijnen van nieuwe artikelen dan kunt u dit aangeven in een e-mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Internet Explorer in Windows 10 is uitgefaseerd per 15 juni 2022. Web pagina's die niet zonder IE kunnen worden voorlopig nog ondersteund binnen Edge. Ook voor ActiveX is er zo nog ondersteuning mogelijk. Voor het gebruik van ActiveX:  -configuratie - Internet opties -Beveiliging -aangepast niveau - de diverse ActiveX elementen inschakelen.

Firma Anycubic bestormt de consumentenmarkt met de Photon DLP printer. Met Lcd-scherm techniek wordt de laser overbodig en gaat het printen minder gecompliceerd en sneller.

 

Met dit goed doordacht product kan vloeistof printen nu voor een ongekende instap prijs van eur 400,--. 

Bepalend is de print hoogte van een object; de snelheid is minimaal 20mm per uur. De maximale printhoogte is 150mm. Het maakt niet uit hoe vol de plaat van 68 x 120mm staat.  De detaillering is erg hoog want de resolutie is tot op 0,025mm.

Met deze Digital Light Printing printer kan in verschillende soorten UV-licht uithardende kunststof worden afgedrukt.

Een 'Pony bottle' is een reserve flesje lucht voor duikers. De Snorba pony bottle is te koop voor ongeveer 65 USD. De set met mondstuk en handpomp is in de aanbieding, inclusief verzendkosten vanuit Canada. De Snorba website is professioneel opgezet en de bestel-module houdt rekening met internationale bestellingen. De betaling gaat eenvoudig via Visa creditcard. De bestelling met order nummer 355 wordt direct per mail bevestigd, verzender is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De afschrijving op de Visa rekening vermeldt Sq *snorba 8774174551 ca. Dat is het laatste wat er vernomen wordt over deze order. Het product is nooit aangekomen. 

CA staat niet voor Canada maar voor Cash App. Dit is een applicatie die misbruikt wordt om met gestolen credit cards geld transacties te doen. 

 

Bij een gecontroleerd experiment met Capucijner aapjes pakte het aapje Felix niet zijn verdiende muntje uit het bakje maar hij pakte het hele bakje en strooide het leeg in de kooi. Prompt kwamen bijna alle aapjes met de opgeraapte muntjes druiven 'kopen'. Een mannetjes aap gaf zijn muntje echter aan een vrouwtje die hem onmiddellijk seks bood. Na de seks kwam ook zij een druif kopen. Hierop werd door de onderzoeker Keith Chen vervolg onderzoek aangevraagd voor het effect van waardemuntjes in een groep apen. Het verzoek om dit wetenschappelijk experiment werd niet goedgekeurd vanwege de kans op 'blijvende schade aan de leefgemeenschap van deze groep apen.' Bron:  boek 'Super Freakonomics' Levitt & Dubner.

De bitcoin is in een achtbaan veranderd -en het eind zal op de bodem zijn. 

Aangezien de Bitcoin geen onderliggende waarde heeft is er geen ondersteuning van de koers. De schaarste van de Bitcoin   (er zijn er maximaal 20 miljoen) en de zekerheid van aan- en verkoop door de onderliggende Blockchain registratiemethode maakt het spel van bieden mogelijk. Zolang er kopers zijn kan de achtbaan verder. Door het beperkte aantal transacties van 7 per seconde kan er elk moment een verkooprun ontstaan.
Mensen die willen verkopen bij een instortende prijs komen daardoor in een hele dure wachtrij terecht. 

 Zie over de Bitcoin dit nieuwsbrief artikel.

Mark Tegmark stelt in zijn boek "Life 3.0" dat het door-ontwikkelen van zelf-lerende computers gecontroleerd dient te gebeuren. De risico's op voor de mens ongunstige beslissingen zijn groot en zelf-lerende artificiële intelligentie geeft een potentiele kans op extinctie van het menselijk ras. Een van de redenen is dat het behoud van het menselijk ras niet vanuit alle opzichten een logisch doel is. Buitenaardse verspreiding van het menselijk ras is noodzakelijk voor het uiteindelijke voortbestaan. De gevolgen van de intelligentie-explosie die ontstaat als computers slimmer worden dan de mens laten zich nog niet goed voorspellen. De door Mark opgerichte stichting die zich ten doel stelt om de "door-ontwikkeling van Artificiële Intelligentie op een veilige manier te beheersen" is gesponsord door ondermeer Elon Musk, 

Begin 2022 zijn er in Nederland 85.000 vacatures in de IT-wereld. Er zijn te weinig sollicitaties (79%), er is geen juiste vakkennis bij de sollicitanten (43%) of het werk is te specialistisch (39%).  Oplossingen zijn: meer werkdruk voor de huidige werknemers, interne opleidingen opzetten en verlagen van de eisen.

In het boek 'Machines die denken' geven bijna 200 auteurs hun mening over dit onderwerp. Hier is de samenvatting van enkele opvallende hoofdstukken.

OPVOEDING
In de evolutie zijn zoogdieren het meest in staat gebleken om geavanceerde taken uit te voeren. Typerend is dat zoogdierbaby's een vaak jarenlange beschermde opvoeding krijgen over goed en niet goed, handig en niet handig. Zij worden niet geboren met een vast informatie pakket zoals lagere diersoorten maar leren van hun eigen gedrag.

Voor empathische computers met het vermogen om  bij te leren uit sociale omgang is nog een hele slag te maken. Bij mensen is 'goed doen' vaak de eerste drijfveer, pas met nadenken komt het halen van voordeel om de hoek. Empathie en goed doen, het inbouwen van 'liefde' en het vermogen om zelfstandig te leren en keuzes te maken zal robots menselijk gedrag opleveren. Melanie Swan, filosoof.
 
En verder in de hoofdstukken:
"Het herkennen van een kat is nog iets anders dan het begrijpen wat een kat is."
"Een robot die zijn wenkbrauwen fronst, knippert en je met de ogen volgt wordt ervaren als menselijk maar maakt slechts gebruik van onze referenties op 'menselijk zijn' ."
"Het verschil tussen een gevecht en een stoeipartij vereist redeneren over geobserveerd gedrag. Het is een menselijk proces dat menselijke robots zullen moeten leren."
"Robots slimmer maken dan onszelf blijkt voor ons een langdurig proces. Robots die slimmer worden dan wij zullen op computersnelheid zichzelf zeer snel verder kunnen evolueren."
"Het gevaar schuilt in machines die wel beslissingen kunnen nemen maar niet kunnen denken." 
 
 

Eind maart 2021, even een adressticker printen. De Dymo LabelWriter 400 maakt het gebruikelijke geluid. Het label verschijnt. Maar de tekst verschijnt niet.

 

Is de printer dan eindelijk stuk na 8 jaar trouwe dienst? Gelukkig blijkt bij zoekwerk op Internet dat de oorzaak ligt bij de recente Windows update KB5000802. Op de site van Dymo staat het probleem vermeld en is een nieuwe programma versie te downloaden waarna de printer weer werkt. 

TIP: Kijk vóór die installatie eerst in het oude programma waar het adresboek staat en welk stickertype is ingesteld. Na de update moet dat opnieuw ingesteld worden. 

 

Gelukkig, deze keer hoeft de printer niet de prullenbak in. Bij een vroegere Windows update werkte de USB aansluiting niet meer en dat werd door Dymo destijds ook niet opgelost. 

AGConnect is een interessant IT magazine. Hieruit het verslag van een Duits onderzoek onder 84 deelnemers; de opdracht was om een aantal taken met een robot te doen en hem daarna uit  zetten. 

Die robot begon bij ongeveer de helft van de deelnemers te protesteren. Hij zei dat hij bang was voor het donker en smeekte dat ze hem niet uit moesten zetten. In dat geval vonden een aantal van de proefpersonen het lastig om de robot uit te zetten; van degenen die de smeekbede kregen, weigerde een groot aantal. 

Een van de deelnemers: “Hij vroeg me om hem aan te laten, omdat hij anders bang zou zijn. Angst is een sterke emotie en als een goed mens wil je iets of iemand niet in de positie brengen om angst te ervaren” “

Datacenters in Nederland hebben zich verenigd in de Dutch Datacenter Association.

De gemeenschappelijke inspanningen zijn ondermeer gericht op CO2 emissiereductie en hergebruik van energie. 

Het huidige energiegebruik in Nederland van datacenters is al jaren gelijk door schaalvergroting en modernisering van het materieel. Circa 80% (2019) van het stroomgebruik is uit groene energie. Omdat die nabij nog niet voldoende verkrijgbaar is wordt er nog elders op de markt ingekocht, zoals in Scandinavie. 

Opmerkelijk: op de daken van het Google Datacenter in Groningen zijn geen zonnepanelen te zien. Er zijn enkele (5?) windmolens in de omgeving geplaatst. Ook opmerkelijk: de situatie per plaatse is niet te zien met Google Streetview. 

Het beslag op groene stroom door datacenters was in 2020 in totaal 2160 miljoen kWh. Voor koeling wordt op piekmomenten een vernevelings- systeem ingezet dat jaarlijks gebruik maakt van 1 miljoen kuub drinkwater. In 2020 was het totale grondgebruik van datacenters in Nederland 100 hectare. (Bron: CBS 2020, DDA 2020). In 2020 besteedde Arjan Lubach aandacht aan de datacenters in Nederland en de politieke besluitvorming.  

 

Aerial view van het Google Datacenter Groningen (Bron: Google).

De claim dat dit datacenter geheel op groene stroom draait is wellicht juist, maar de groene stroom wordt op de krappe Nederlandse markt ingekocht en niet in kringloop opgewekt door Google zelf. 

 

ISDN
In 2019 stopt de levering van ISDN-2. KPN belt nu geautomatiseerd alle abonnees af om te waarschuwen dat deze manier van telefonie stopt.

Dit besluit om te stoppen is al enige jaren geleden gemaakt en vele bedrijven en particulieren zijn aan de slag met alternatieven voor hun telefonie. In 2021 stopt ook ISDN15/20//30 waarmee de kantoorbundels van meer dan 2 ISDN lijnen ook vervallen. Diverse bedrijven bellen uitsluitend nog via het mobiele netwerk; de tijd dat een mobiel bedrijfsnummer 'armoedig' overkwam is voorbij. De enkele analoge lijn (150 jaar oude techniek) blijft overigens leverbaar.

VOIP
Voor de 'vaste' lijn is bellen via Internet met Voice over Internet Protocol (VoIP) de oplossing.  De meeste ISDN apparatuur en telefooncentrales zijn dan niet meer- of nog  beperkt bruikbaar. VoIP werkt via het Session Initiating Protocol (SIP) en is niet compatibel met ISDN.
Bestaande telefoonnummers kunnen behouden blijven, "geporteerd" worden.
Voor VoIP telefonie is een provider nodig, zoals het Nederlandse 12Connect of de Belcentrale. Omdat de telefonie over de eigen Internet verbinding loopt zijn de provider-kosten beperkt tot abonnements- en belkosten. Over het algemeen wordt een besparing met het VoIP telefonie abonnementsgeld gehaald van 50% - 80% ten opzichte van

Bij het afhalen van een via Internet besteld en betaald blik Hammerite bij de lokale Gamma heb ik mijn paspoort paraat. De man aan de afhaalbalie zet de pot met mijn naam er op voor mij neer en vraagt om de afhaalcode. Die heb ik niet. "Helaas, als u die even thuis gaat ophalen dan krijgt u uw bestelling van mij mee, mijnheer Hoogslag.". Het is begin augustus 2020 en er zijn nog steeds paarse krokodillen bij Gamma blijkbaar. Volgende keer dan maar bestellen bij Amazon.

"Ik weet dat je wachtwoord <naam> is..." is het dreigement in een mail. Dat wachtwoord -een meisjenaam- is inderdaad ooit in gebruik geweest. "Als je me 3.200 dollar overmaakt zet ik je privé gegevens niet on-line."  

Er zijn lijsten op Internet te koop met gekraakte wachtwoorden gestolen bij ondermeer Adobe, Avast anti-virus(!), Drop-Box (2012), LinkedIn (2012), Sony (2011). De originele tekst van de mail begint met: Let's get straight to the point. I do know <naam> is your password. More importantly, I do know about your secret and I have proof of this.

Het is in dit geval onwaarschijnliljk dat er prive gegevens zijn gestolen en het mailtje wordt daarom genegeerd door de ontvanger.

Op de Model beurs in Houten werd de Green Screen Box gepresenteerd. Het is een mobiele studio kit waarin met blue-screen techniek een beeld kan worden aangevuld met extra onderwerpen.