Deze digitale nieuwsbrief bestaat uit een doorlopend aantal artikelen. Voor oude artikelen kunt u in de onderbalk terecht.
Naast vakartikelen vindt u ook algemene informatie zowel binnen- als buiten het vakgebied. 

Wilt u een regelmatige melding bij het verschijnen van nieuwe artikelen dan kunt u dit aangeven in een e-mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op maandagochtend, vol werklust weer achter het bureau, meldt de Samsung GSM bij oppakken:

"Biometrie gebruiken: (pauze): geen overeenkomst."

Voor mijn trouwe maatje ben ik in het weekend onherkenbaar veranderd.

24 april 2018. Het gaat ineens hard rond de nieuwe AVG.

Over precies een maand moet iedereen die data van je opslaat dat volgens de nieuwe Europese regelgeving doen. Die regelgeving is voor Nederland helemaal niet zo sterk gewijzigd maar de verantwoordingsplicht en de boete hoogte wel.


De AVG, 'Algemene Verordening Gegevensbescherming' is een Europese privacy wetgeving die de nationale wet Bescherming Persoonsgegevens vervangt. In feite maken bedrijven nu vooral een inhaalslag om de bestaande privacy naleving boetebestendig te maken.

Zonder deze dwang gaf Google al jaren consequent en actief inzage in wat ze allemaal weten van jou en je gedrag. En Google geeft de kans om dat aan te passen en uit te zetten. De vakantiereis van 8 jaar geleden is nog precies te volgen bij Google. Maar is ook te wissen.

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) regelt wat er allemaal wel en niet mag met de persoonsgegevens

Accu onderhoud voor oplaadbare Lithium accu's kan het beste met inachtneming van een paar punten. Een volle accu slijt sneller door zwellen, dat geeft scheurtjes in het materiaal. Het resterende materiaal krijgt dan minder capaciteit. Marnix Wagemaker rapporteerde dit uit zijn onderzoek aan de Universiteit van Delft.
Hitte is niet goed voor de accu. Snelladen ook niet. Na het laden kan de accu het beste van de lader worden gekoppeld.

Voor langdurige opslag kan de accu beter gedeeltelijk geladen, dus niet te vol of helemaal leeg zijn. 

Elk nieuw blok wordt gebouwd op een blok dat de deelnemers hebben erkend als 'geldig onstaan'. Zonder erkenning geen chain, geen deal. De deelnemers hebben belang bij de blockchain en houden deze met elkaar in stand. Dat kost rekenkracht en de kosten voor energie. Als een Tamagotchi wordt de Blockchain door de deelnemers in leven gehouden. Hier moet dus een passende beloning tegenover staan of een heel geringe inspanning. 

Bij de Bitcoin wordt met veel rekenkracht een willekeurige sleutel 'geraden'. De beloning is in nieuwe Bitcoins. Door het ontwerp wordt het  'minen' van Bitcoins steeds een factor lastiger. Met steeds meer rekenkracht worden de laatste Bitcoins rond het jaar 2040 'geraden'. Dan is het technisch maximum van 20 miljoen bereikt. Bedenker Satoshi heeft de Bitcoin daarmee inflatie bestendig willen maken. Dat blijkt relatief want de Bitcoin kan tot 8 cijfers achter de komma worden opgesplitst en zal een relatie met inflatoire valuta als de dollar houden. Omdat de Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft (niet gerelateerd aan goederen of diensten) is deze potentiele bubbel een slecht voorbeeld van gemeenschappelijk gedragen 'geldigheid'.
De Blockchain technologie heeft potentie om een gedeelde waarheid te vertegenwoordigen; heel veel 'peers' bevestigen dat een transactie heeft plaatsgevonden, dus "Dan moet het wel waar zijn.". Daartegenover geldt dat je een 'waarheid' moet aantonen door consensus. Het bereiken van een valse consensus (fraude) kost zoveel rekenkracht en energie dat fraude niet loont. Dit alles geldt 'bij de huidige stand van techniek'.

Firma Anycubic bestormt de consumentenmarkt met de Photon DLP printer. Met Lcd-scherm techniek wordt de laser overbodig en gaat het printen minder gecompliceerd en sneller.

 

Met dit goed doordacht product kan vloeistof printen nu voor een ongekende instap prijs van eur 400,--. 

Bepalend is de print hoogte van een object; de snelheid is 20mm per uur. De maximale printhoogte is 150mm. Het maakt niet uit hoe vol de plaat van 68 x 120mm staat.  De detaillering is erg hoog want de resolutie is tot op 0,025mm.

Met deze Digital Light Printing printer kan in verschillende soorten UV-licht uithardende kunststof worden afgedrukt.

Op maandagochtend blijken alle systemen geïnfecteerd met een ransom virus. De versleuteling is op zaterdagavond 23:00 begonnen. Toen was er niemand aanwezig bij dit administratiekantoor maar waarschijnlijk heeft Microsoft het getroffen station herstart voor een update. Het versleutelen van bestanden, waaronder backups, kon het hele weekend doorgaan zonder dat dit opgemerkt werd.
Met diverse off-line backups en met het terugzetten naar een eerdere staat van de stations kon een bruikbare reconstructie worden gemaakt. De huisleverancier van alle bedrijfs software besloot om niet te helpen; te complex... Ook die software kon met de nodige inspanning weer draaiend gemaakt worden. Het Indiase bedrijf eiste een losgeld van circa 1.000 dollar. Deze keer is er niet betaald dus.

Bij een gecontroleerd experiment met Capucijner aapjes pakte het aapje Felix niet zijn verdiende muntje uit het bakje maar hij pakte het hele bakje en strooide het leeg in de kooi. Prompt kwamen bijna alle aapjes met de opgeraapte muntjes druiven 'kopen'. Een mannetjes aap gaf zijn muntje echter aan een vrouwtje die hem onmiddellijk seks bood. Na de seks kwam ook zij een druif kopen. Hierop werd door de onderzoeker Keith Chen vervolg onderzoek aangevraagd voor het effect van waardemuntjes in een groep apen. Het verzoek om dit wetenschappelijk experiment werd niet goedgekeurd vanwege de kans op 'blijvende schade aan de leefgemeenschap van deze groep apen.' Bron:  boek 'Super Freakonomics' Levitt & Dubner.

Begin 2018 staan er 300 windmolens in het Nederlandse deel van de Noordzee die samen 1 Gigawatt stroom opwekken. 

Het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, "De toekomst van de Noordzee", meldt dat een zestigvoudig aantal nodig is om de doelstellingen voor 2050 te halen. Het plaatsen van windmolens kan inmiddels zonder subsidie. Vanaf 2023 wil de Nederlandse overheid het aantal windmolens op zee met 1 gigawatt per jaar laten toenemen. 

 

Mark Tegmark stelt in zijn boek "Life 3.0" dat het door-ontwikkelen van zelf-lerende computers gecontroleerd dient te gebeuren. De risico's op voor de mens ongunstige beslissingen zijn groot en zelf-lerende artificiële intelligentie geeft een potentiele kans op extinctie van het menselijk ras. Een van de redenen is dat het behoud van het menselijk ras niet vanuit alle opzichten een logisch doel is. Buitenaardse verspreiding van het menselijk ras is noodzakelijk voor het uiteindelijke voortbestaan. De gevolgen van de intelligentie-explosie die ontstaat als computers slimmer worden dan de mens laten zich nog niet goed voorspellen. De door Mark opgerichte stichting die zich ten doel stelt om de "door-ontwikkeling van Artificiële Intelligentie op een veilige manier te beheersen" is gesponsord door ondermeer Elon Musk, 

Het is voor het milieu minder belastend om bij koude gericht te verwarmen. Dat doet bijvoorbeeld een elektrische voetenmat onder het werkbureau. Geen koude voeten meer tijdens het werk is prima comfort voor circa 1,1 cent per uur (50 watt). De verwarming in het kantoor kan een graad lager en dat levert uiteindelijk een behoorlijke besparing op. 
Deze tip stuurde ik per e-mail aan een relatie, compleet met link naar een leverancier van die mat, na een gesprek met hem over kantoorkosten. Via een onmiddellijk Whatsapp bericht werd ik door hem gewaarschuwd dat via mijn mail account reclame werd verstuurd... 
Tja ook over SPAM hebben we het recent nog gehad inderdaad! Deze link was toch echt bedoeld als een persoonlijke aanrader:
de verwarmde vloermat

In het boek 'Machines die denken' geven bijna 200 auteurs hun mening over dit onderwerp. Hier is de samenvatting van enkele opvallende hoofdstukken.

OPVOEDING
In de evolutie zijn zoogdieren het meest in staat gebleken om geavanceerde taken uit te voeren. Typerend is dat zoogdierbaby's een vaak jarenlange beschermde opvoeding krijgen over goed en niet goed, handig en niet handig. Zij worden niet geboren met een vast informatie pakket zoals lagere diersoorten maar leren van hun eigen gedrag.

Voor empathische computers met het vermogen om  bij te leren uit sociale omgang is nog een hele slag te maken. Bij mensen is 'goed doen' vaak de eerste drijfveer, pas met nadenken komt het halen van voordeel om de hoek. Empathie en goed doen, het inbouwen van 'liefde' en het vermogen om zelfstandig te leren en keuzes te maken zal robots menselijk gedrag opleveren. Melanie Swan, filosoof.
 
En verder in de hoofdstukken:
"Het herkennen van een kat is nog iets anders dan het begrijpen wat een kat is."
"Een robot die zijn wenkbrauwen fronst, knippert en je met de ogen volgt wordt ervaren als menselijk maar maakt slechts gebruik van onze referenties op 'menselijk zijn' ."
"Het verschil tussen een gevecht en een stoeipartij vereist redeneren over geobserveerd gedrag. Het is een menselijk proces dat menselijke robots zullen moeten leren."
"Robots slimmer maken dan onszelf blijkt voor ons een langdurig proces. Robots die slimmer worden dan wij zullen op computersnelheid zichzelf zeer snel verder kunnen evolueren."
"Het gevaar schuilt in machines die wel beslissingen kunnen nemen maar niet kunnen denken." 
 
 

Waar transactiekosten en roamingkosten vaak omlaag gaan door automatisering gaan de transactiekosten van de Bitcoin juist omhoog. Het onderliggende probleem is dat een geldige bitcoin transactie wordt gevalideerd door het decentraal bijhouden van kopieen van alle voorgaande transacties. Begin 2018 kost een bitcoin transactie al ruim 37 dollar.

AGConnect is een interessant IT magazine. Hieruit het verslag van een Duits onderzoek onder 84 deelnemers; de opdracht was om een aantal taken met een robot te doen en hem daarna uit  zetten. 

Die robot begon bij ongeveer de helft van de deelnemers te protesteren. Hij zei dat hij bang was voor het donker en smeekte dat ze hem niet uit moesten zetten. In dat geval vonden een aantal van de proefpersonen het lastig om de robot uit te zetten; van degenen die de smeekbede kregen, weigerde een groot aantal. 

Een van de deelnemers: “Hij vroeg me om hem aan te laten, omdat hij anders bang zou zijn. Angst is een sterke emotie en als een goed mens wil je iets of iemand niet in de positie brengen om angst te ervaren” “

"Wat is het doel" is een leidraad om iets op een gerichte manier tot stand te brengen. Bij 'Domotica' wordt huis, huisraad en leefomgeving (door techniek) 'verbonden' met de bewoner.  'Domus' beperkt het streven tot 'huis'. Voor een ruimer begrip van wat er in feite gebeurt en nog meer mogelijk is kan het begrip 'Homotica' ingezet worden.
Onder homotica kan alles worden samengevat wat een koppeling van de omgeving met een persoon tot stand brengt. Voor de ontwikkelaars, zoals de IT' ers valt daarmee een beperking in het denken weg.  Onder homotica vallen ook communicerende pillen, zelf metende dialyse pompen, maar ook de auto op de oprit,  de bushalte en de luchtvaartmaatschappij. Het gaat dan om alle apparaten en diensten die kunnen 'communiceren' met hun berichtgeving naar de betrokken persoon. Voor het groeps- en publieke domein is het begrip surveillance wellicht ook aan vernieuwing toe om nieuwe ideeen een duidelijk doel te geven. 

ISDN
In 2019 stopt de levering van ISDN-2. KPN belt nu geautomatiseerd alle abonnees af om te waarschuwen dat deze manier van telefonie stopt.

Dit besluit om te stoppen is al enige jaren geleden gemaakt en vele bedrijven en particulieren zijn aan de slag met alternatieven voor hun telefonie. In 2021 stopt ook ISDN15/20//30 waarmee de kantoorbundels van meer dan 2 ISDN lijnen ook vervallen. Diverse bedrijven bellen uitsluitend nog via het mobiele netwerk; de tijd dat een mobiel bedrijfsnummer 'armoedig' overkwam is voorbij. De enkele analoge lijn (150 jaar oude techniek) blijft overigens leverbaar.

VOIP
Voor de 'vaste' lijn is bellen via Internet met Voice over Internet Protocol (VoIP) de oplossing.  De meeste ISDN apparatuur en telefooncentrales zijn dan niet meer- of nog  beperkt bruikbaar. VoIP werkt via het Session Initiating Protocol (SIP) en is niet compatibel met ISDN.
Bestaande telefoonnummers kunnen behouden blijven, "geporteerd" worden.
Voor VoIP telefonie is een provider nodig, zoals het Nederlandse 12Connect of de Belcentrale. Omdat de telefonie over de eigen Internet verbinding loopt zijn de provider-kosten beperkt tot abonnements- en belkosten. Over het algemeen wordt een besparing met het VoIP telefonie abonnementsgeld gehaald van 50% - 80% ten opzichte van

Domoticz is een programma waarmee diverse schakelaars en meters in een dashboard kunnen worden verzameld. Wie over een Toon beschikt kan deze opnemen in het dashboard. Regelen van temperatuur en een overzicht van metingen is vanuit het menu mogelijk. Domoticz voor (Windows-) pc maakt gebruik van de browser. Het Domoticz menu van pc 192.168.0.210 kan vanuit andere apparaten worden bestuurd door het oproepen van pagina: 192.168.210:8080. Domotics draait ook op andere platformen zoals Raspberry en Linux. Met toevoeging van een RFXCom 433 mhz transceiver kunnen KUKA (klik-aan klik-uit) apparaten worden bediend en ook merksystemen als de Philips Hue  laten zich hierin opnemen. 

Het resultaat is een Domotica omgeving die zich laat besturen vanaf een pc of mobieltje.

"Ik weet dat je wachtwoord <naam> is..." is het dreigement in een mail. Dat wachtwoord -een meisjenaam- is inderdaad ooit in gebruik geweest. "Als je me 3.200 dollar overmaakt zet ik je privé gegevens niet on-line."  

Er zijn lijsten op Internet te koop met gekraakte wachtwoorden gestolen bij ondermeer Adobe, Avast anti-virus(!), Drop-Box (2012), LinkedIn (2012), Sony (2011). De originele tekst van de mail begint met: Let's get straight to the point. I do know <naam> is your password. More importantly, I do know about your secret and I have proof of this.

Het is in dit geval onwaarschijnliljk dat er prive gegevens zijn gestolen en het mailtje wordt daarom genegeerd door de ontvanger.

De technische limiet aan het aantal bitcoins is 21 miljoen. De 'kleinste coupure' is 1 Satoshi; 1 honderd-miljoenste bitcoin. Er wordt nu al in gedeeltes van een bitcoin gehandeld en dat kan dus tot in het bijna oneindige. Met de bitcoin zal het gaan zoals destijds met de schelpjes: de afgesproken waarde zal ooit moeten worden omgezet in iets anders of de waarde vervliegt omdat er een vrijwel oneindige voorraad schelpjes is. Er is geen schaarste of achterliggende instantie die de waarde ondersteunt of zelfs logisch maakt. Het waardemiddel zelf is onbruikbaar.
De waarde die het betaalmiddel zout ooit had werd nog beter ondersteund: het product is bruikbaar en was in sommige toepassingen zelfs belangrijk om te overleven. De huidige waarde van zout wordt hoofdzakelijk bepaald door de zuiverheid, energieverbuik bij winning en de distributiekosten. Grote fluctuaties in de zoutprijs zijn daarom niet meer aan de orde. Er is goede kans dat digitale alternatieven voor de bitcoin zo talrijk worden dat de waardes elkaar 'uitdoven'. Nog geen 100 jaar geleden kostte een brood 100 miljoen Duitse mark. Een week later het dubbele. De waarde-eenheid was haar ondersteuning kwijt. Omdat de Bitcoin in zulke kleine partjes kan worden verhandeld zal de interesse in deze munt ook snel omslaan: de munt heeft geen ondersteuning, geen tegenwaarde, is niet schaars en niet uniek. De bitcoin wordt ondermeer bedreigd door

in 2019 eindigt telefonie via ISDN/2 in Nederland. in een later stadium stoppen ook de ISDN/30 bundels. Als alternatief voor ISDN/2  is VoIP telefonie (Voice over Ip) via Internet een optie. VoIP bellen kan vanaf een paar cent per minuut over de huidige telefoonnummers worden voortgezet.

Providers als 12Connect bieden met VoIP een volwaardig alternatief voor ISDN/2 tegen 10% van de kosten.

Met de aanschaf van twee sets Gigaset GO toestellen kan er onderling wereldwijd gratis worden gebeld via de Siemens servers. Twee Gigaset GO-sets kosten samen in aanschaf minder dan eur 250,00.  Alleen de Internet tikken zijn dan nog de kostenpost. Een VoiP telefoniegesprek in de hoogste geluidskwaliteit verbruikt circa 128 kilobit per seconde.


De MSCR (Molten Salt Cooled Reactor) maakt gebruik van gesmolten zout (600-700 graden Celcius) als medium voor de kernsplijtings grondstof en als distributiemiddel voor de daarbij opgewekte warmte-energie.

Het splijtingsproces kan intrinsiek veilig worden opgezet; het proces stopt als de temperatuur daalt of bij stijging als het vloeibare zoutmengsel na smelten van een veiligheidplug door zwaartekracht wordt gedraineerd.

Met het gebruik van het overvloedig beschikbare Thorium als brandstof kan bestaand kernafval worden mee verbrand. De afbraaktijd daarvan wordt verkort met een factor 1000 tot circa 300 jaar.

Een 10-100 megawatt MSCR kan met bestaande techniek in twee jaar tijd gebouwd en operationeel zijn. Dit type centrale werd in de zestiger jaren met succes beproefd. De bouwkosten van de reactor bedragen eur 20 miljoen (2019).

De eerste proces-herstart in Nederland is in gang gezet in 2017. De inzet van Thorium als brandstof is de enige realistische manier om de Europese klimaat doelstellingen voor 2050 volledig te halen. Het is de enige nu beschikbare nieuwe energiebron om Global Warming substantieel te kunnen beperken.

Een Gesmolten Zout Thorium Centrale laat zich aansluiten op het bestaande distributienetwerk voor energie. De centrale is geschikt als opvolger voor buiten gebruik te stellen centrales.
Een Thorium centrale is niet afhankelijk van koelwater en kan wereldwijd worden ingezet op intrinsiek veilige lokaties. 

Toepassingen voor een Thorium centrale:
-vaste, hoge densiteit energiebron (energiecentrale)
-mobiele, schaalbare energiebron (propulsie)
-hoge temperatuur energie (raffinage, aardgas naar diesel)
-schaalbare en schakelbare energiebron (energienet balancering)
-Co2 verwerking (mierenzuur)

 

Bronnen:

http://www.janleenkloosterman.nl/
https://www.shell.nl/klanten/commercialfuels/gtl/process.html
https://www.technischweekblad.nl/nieuws/consortium-schaalt-mierenzuurproductie-op/item10359
https://www.youtube.com/watch?v=uQ_Fvvb6Q7A NPO Interview met Professor Jan Leen Kloosterman en hoogleraar Kees de Lange.

 

Subcategorieën