Deze digitale nieuwsbrief bestaat uit een doorlopend aantal artikelen. Voor oude artikelen kunt u in de onderbalk terecht.
Naast vakartikelen vindt u ook algemene informatie zowel binnen- als buiten het vakgebied. 

Wilt u een regelmatige melding bij het verschijnen van nieuwe artikelen dan kunt u dit aangeven in een e-mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Eind maart 2021, even een adressticker printen. De Dymo LabelWriter 400 maakt het gebruikelijke geluid. Het label verschijnt. Maar de tekst verschijnt niet.

 

Is de printer dan eindelijk stuk na 8 jaar trouwe dienst? Gelukkig blijkt bij zoekwerk op Internet dat de oorzaak ligt bij de recente Windows update KB5000802. Op de site van Dymo staat het probleem vermeld en is een nieuwe programma versie te downloaden waarna de printer weer werkt. 

TIP: Kijk vóór die installatie eerst in het oude programma waar het adresboek staat en welk stickertype is ingesteld. Na de update moet dat opnieuw ingesteld worden. 

 

Gelukkig, deze keer hoeft de printer niet de prullenbak in. Bij een vroegere Windows update werkte de USB aansluiting niet meer en dat werd door Dymo destijds ook niet opgelost. 

AGConnect is een interessant IT magazine. Hieruit het verslag van een Duits onderzoek onder 84 deelnemers; de opdracht was om een aantal taken met een robot te doen en hem daarna uit  zetten. 

Die robot begon bij ongeveer de helft van de deelnemers te protesteren. Hij zei dat hij bang was voor het donker en smeekte dat ze hem niet uit moesten zetten. In dat geval vonden een aantal van de proefpersonen het lastig om de robot uit te zetten; van degenen die de smeekbede kregen, weigerde een groot aantal. 

Een van de deelnemers: “Hij vroeg me om hem aan te laten, omdat hij anders bang zou zijn. Angst is een sterke emotie en als een goed mens wil je iets of iemand niet in de positie brengen om angst te ervaren” “

Datacenters in Nederland hebben zich verenigd in de Dutch Datacenter Association.

De gemeenschappelijke inspanningen zijn ondermeer gericht op CO2 emissiereductie en hergebruik van energie. 

Het huidige energiegebruik in Nederland van datacenters is al jaren gelijk door schaalvergroting en modernisering van het materieel. Circa 80% (2019) van het stroomgebruik is uit groene energie. Omdat die nabij nog niet voldoende verkrijgbaar is wordt er nog elders op de markt ingekocht, zoals in Scandinavie. 

Opmerkelijk: op de daken van het Google Datacenter in Groningen zijn geen zonnepanelen te zien. Er zijn enkele (5?) windmolens in de omgeving geplaatst. Ook opmerkelijk: de situatie per plaatse is niet te zien met Google Streetview. 

Het beslag op groene stroom door datacenters was in 2020 in totaal 2160 miljoen kWh. Voor koeling wordt op piekmomenten een vernevelings- systeem ingezet dat jaarlijks gebruik maakt van 1 miljoen kuub drinkwater. In 2020 was het totale grondgebruik van datacenters in Nederland 100 hectare. (Bron: CBS 2020, DDA 2020). In 2020 besteedde Arjan Lubach aandacht aan de datacenters in Nederland en de politieke besluitvorming.  

 

Aerial view van het Google Datacenter Groningen (Bron: Google).

De claim dat dit datacenter geheel op groene stroom draait is wellicht juist, maar de groene stroom wordt op de krappe Nederlandse markt ingekocht en niet in kringloop opgewekt door Google zelf. 

 

ISDN
In 2019 stopt de levering van ISDN-2. KPN belt nu geautomatiseerd alle abonnees af om te waarschuwen dat deze manier van telefonie stopt.

Dit besluit om te stoppen is al enige jaren geleden gemaakt en vele bedrijven en particulieren zijn aan de slag met alternatieven voor hun telefonie. In 2021 stopt ook ISDN15/20//30 waarmee de kantoorbundels van meer dan 2 ISDN lijnen ook vervallen. Diverse bedrijven bellen uitsluitend nog via het mobiele netwerk; de tijd dat een mobiel bedrijfsnummer 'armoedig' overkwam is voorbij. De enkele analoge lijn (150 jaar oude techniek) blijft overigens leverbaar.

VOIP
Voor de 'vaste' lijn is bellen via Internet met Voice over Internet Protocol (VoIP) de oplossing.  De meeste ISDN apparatuur en telefooncentrales zijn dan niet meer- of nog  beperkt bruikbaar. VoIP werkt via het Session Initiating Protocol (SIP) en is niet compatibel met ISDN.
Bestaande telefoonnummers kunnen behouden blijven, "geporteerd" worden.
Voor VoIP telefonie is een provider nodig, zoals het Nederlandse 12Connect of de Belcentrale. Omdat de telefonie over de eigen Internet verbinding loopt zijn de provider-kosten beperkt tot abonnements- en belkosten. Over het algemeen wordt een besparing met het VoIP telefonie abonnementsgeld gehaald van 50% - 80% ten opzichte van

Bij het afhalen van een via Internet besteld en betaald blik Hammerite bij de lokale Gamma heb ik mijn paspoort paraat. De man aan de afhaalbalie zet de pot met mijn naam er op voor mij neer en vraagt om de afhaalcode. Die heb ik niet. "Helaas, als u die even thuis gaat ophalen dan krijgt u uw bestelling van mij mee, mijnheer Hoogslag.". Het is begin augustus 2020 en er zijn nog steeds paarse krokodillen bij Gamma blijkbaar. Volgende keer dan maar bestellen bij Amazon.

"Ik weet dat je wachtwoord <naam> is..." is het dreigement in een mail. Dat wachtwoord -een meisjenaam- is inderdaad ooit in gebruik geweest. "Als je me 3.200 dollar overmaakt zet ik je privé gegevens niet on-line."  

Er zijn lijsten op Internet te koop met gekraakte wachtwoorden gestolen bij ondermeer Adobe, Avast anti-virus(!), Drop-Box (2012), LinkedIn (2012), Sony (2011). De originele tekst van de mail begint met: Let's get straight to the point. I do know <naam> is your password. More importantly, I do know about your secret and I have proof of this.

Het is in dit geval onwaarschijnliljk dat er prive gegevens zijn gestolen en het mailtje wordt daarom genegeerd door de ontvanger.

Op de Model beurs in Houten werd de Green Screen Box gepresenteerd. Het is een mobiele studio kit waarin met blue-screen techniek een beeld kan worden aangevuld met extra onderwerpen.