Het doen van aankopen in China is snel, goedkoop en goed te doen. Voor onwaarschijnlijk lage prijzen brengt China Post de pakjes in een dag of 10 naar Nederland. Vaak wordt gratis verzending aangeboden door de leveranciers, zelfs al kost een onderdeel minder dan € 1,50.

De groothandels webshop Alibaba heeft voor particulieren de website aliexpress.com  opgezet, met een goede koperbescherming en kosteloze betalings transactie met ondermeer Visa kaart. Werkelijk 'alles' is leverbaar wat het zoeken in het begin even een puzzle maakt. Zodra de website software begrijpt in welke richting wordt gezocht, worden de selecties verder verfijnd. Probeer eens te zoeken op '3D printer', 'E27' of 'horloge' en een nieuwe wereld gaat open.

De (sociale) controle van leveranciers is bijzonder streng; alles wordt gedaan om klachten te voorkomen en de klant tevreden te houden. Zelfs een electronica bouwset van 21 eurocent inclusief verzending komt aan in 2 weken.

In de praktijk blijkt dat de Nederlandse douane kleine bestellingen, tot een waarde van eur 22 zonder heffing laat passeren. Opsplitsen in kleinere bestellingen is aan te raden. Is er toch een keer een douaneheffing dan is deze in het algemeen ter hoogte van het btw bedrag over de geschatte zendingwaarde.

De Nederlandse versie van de website wordt geautomatiseerd vertaald, slechts een enkele keer moet de Engelse tekst uitkomst bieden.