In oktober 2011 is door Nedsystems een BFB3 3D-printer aangeschaft. Op dit moment worden de eerste modellen getekend (in Sketchup) en afgedrukt in ABS plastic. Het resultaat is een gebruiksklaar kunststof model.


Blik op de 'bakplaat' met enkele modellen. De champagne is niet geprint maar geschonken.

Het printen van modellen in drie dimensies is op meerdere manieren mogelijk. De BFB3 TOUCH printer maakt gebruikt van plastic draad dat in de printkop verhit wordt. Met het gesmolten product wordt een model laag-voor-laag opgebouwd.
De gekozen printer is uitgerust met meerdere printkoppen waardoor diverse materialen en kleuren kunnen worden gecombineerd. Ook is het hiermee mogelijk om af te drukken met oplosbaar ondersteuningsmateriaal zodat elke vorm afdrukbaar is.

 Ondermeer zijn als test verlengde toetsenbord poten getekend en geprint. Het -geslaagde- resultaat geeft meer helling aan het toetsenbord waardoor de pols een iets andere houding kan aannemen. De maatvoering bleek prima.

Het doel van deze investering is om ook op het gebied van 3D printing ondersteuning te kunnen gaan verlenen. Verder wordt overwogen om op commerciele basis 3D kunststofmodellen als product aan te bieden. Aanvragen zijn welkom!