Als u een scherm ziet waarin vermeld staat dat uw gegevens versleuteld zijn en tegen betaling worden ontsleuteld, neem dan even geen actie. Sluit ook niets aan op uw systeem want ook daarop zal versleuteld worden. Het is verstandig om eens te kijken wat er versleuteld is, of uw externe backup recent is en niet versleuteld en hoeveel werk het kost om uw station of netwerk opnieuw in te richten. De conclusie kon zijn dat betaling zinvol is in verband met onherstelbaar dataverlies of onacceptabel tijdverlies. NAGEKOMEN NIEUWS 2016-01-22: Op de website van Kaspersky Labs is een oplossing te downloaden.

Deze ransomware heeft er belang bij dat betaling wordt beloond, om een 'goede reputatie' te houden. Het ontsleutelen van uw bestanden -na betaling- is niet gegarandeerd natuurlijk maar er is een recent geval bekend waarin men binnen zes uur weer volledig en zonder dataverlies aan de slag kon.

NAGEKOMEN NIEUWS 2016-01-22: Op de website van Kaspersky Labs is een oplossing te downloaden.

De daders zijn opgepakt na een gezamenlijke actie van de Nederlandse politie en kaspersky Labs en de nodige decryptingsleutels zijn daarbij gevonden.